Vés al contingut principal Vés a la navegació principal Vés a la navegació de la pàgina Vés al peu de pàgina

El confinament millora la qualitat de l’aire a BCN

2 June 2020

Entrem en la segona setmana de la fase 1 de desconfinament a la zona metropolitana de Barcelona. En algunes estacions (Barcelona, Observatori Fabra, i Sant Cugat) encara es manté un nivell de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) d’un 50% del que acostumem a tenir si comparem amb el mateix període de l’any passat, però en d’altres (Santa Coloma i Jardins La Pau a El Prat de Llobregat) estem en valors molt semblants als de l’any passat. L’ozó (O3), al ser un contaminant secundari que es crea però també es destrueix a partir del diòxid de nitrogen, es comporta de manera diferent. Al emetre menys NO2 a l’atmosfera s’aprecia un augment dels valors de O3 respecte a l’any passat, que és degut a que predomina la creació de O3 en front a la destrucció de O3. En algunes (Gràcia i La Ciutadella) s’obté un augment dels valors d’un 30-40% per sobre dels del mateix període de l’any passat mentre que en altres (Gavà i Viladecans) es manté igual. No obstant això, en cap cas es supera el valor límit de la OMS. Va ser durant la tercera setmana de confinament (30/3-3/4) quan es va observar una reducció més pronunciada, els pics típics a les 9:00 i 20:00 hores van arribar a reduir-se fins a un 75% en molts casos. Les setmanes posteriors comencem a veure pujades durant aquestes hores puntes de trànsit, i progressivament també pujades en les concentracions durant el dia es havien estat 50% inferiors a les típiques.

A l’ICTA-UAB estem mesurant el CO2 des de fa més d’un any. Aquest punt d’observació es troba just al costat de la AP7. Veiem una disminució general del CO2 al llarg del cicle diari (5.5 ppm de mitjana). Aquest disminució és probablement deguda a una reducció general de les emissions antropogèniques de CO2 de tota l’àrea Metropolitana i no tant a un fenomen molt local, doncs també s’observa a la tarda, quan l’atmosfera està ben barrejada, i a les hores de nit. La baixada dràstica del pic que típicament s’observa entre les 6 i les 9 del matí (20.4 ppm de reducció del CO2en l’hora de màxima concentració) sí que es pot atribuir a la disminució de vehicles a l’AP7.

Que podem aprendre d’aquest episodi per mantenir un aire més net a l’AMB? Segueix-nos els propers dies, anirem discutint sobre mitigació i resiliència urbana. Us deixem l’enllaç a aquest article publicat al TOT Barcelona on en parlem.

En el següent mapa podeu seleccionar qualsevol de les estacions meteorològiques de la AMB (en blau) i veure l’evolució de la concentració de NO2 que es va registrant en cada una d’elles. En l’estació amb el marcador vermell podreu veure les mesures de COque s’han pres a l’estació del sostre de l’ICTA.

 

Evolució de concentració de NO2

    
En el següent mapa podeu seleccionar qualsevol de les estacions meteorològiques de la AMB (en blau) i veure l’evolució de la concentració de O3 que es va registrant en cada una d’elles. En l’estació amb el marcador vermell podreu veure les mesures de COque s’han pres a l’estació del sostre de l’ICTA.
 

Evolució de concentració de O3

    
Descripció dels gràfics presentats en el mapa

Estacions de la XVPCA en blau:
Perfil horari de la concentració de NO2 i O3 fent la mitja per cada hora entre els dies feiners (dilluns a divendres). En cada gràfic es comparen els perfils horaris del 2019 (taronja) amb els perfils horaris de la corresponent setmana de confinament del 2020 (blau). Les àrees ombrejades indiquen la regió en que es troben el 90% de les observacions per cada una de les series. La línia vermella horitzontal indica el límit recomanat per la OMS per la mitja anual de NO2.

Estació del ICTA en vermell
Gràfica CO2. Comparació de les concentracions mitjanes horàries de Març 2019 i del periode confinament 2020. S’ha afegit un bias de +2.45 a les dades de 2019. Aquest és el valor de l’increment global de CO2 pel 2019, segons la NOAA. Així es té una visió de la diferència més correcta, doncs el background ha augmentat en aquest valor.

 

Font:
Estacions automàtiques de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA)
https://analisi.transparenciacatalunya.cat/Medi-Ambient/Dades-d-immissi-dels-punts-de-mesurament-de-la-Xar/uy6k-2s8r/data