URBAG presenta els seus resultats a Prismàtic i Catalunya Radio
3 June 2024El passat dijous 23 de maig en Sergi Ventura va participar al Cafè Prismàtic coordinat pel CREAF. Prismàtic organitza seminaris virtuals mensuals que tenen com a objectiu transferir coneixement científic sobre gestió i planificació del patrimoni natural i la biodiversitat
La sessió, titulada “Models per predir les onades de calor a l’àrea metropolitana de Barcelona: què ens espera en un futur? Què podem fer?”, va comptar amb la participació de Marc Prohom, cap de l’àrea de climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, l’Ana Romero, cap del servei de sostenibilitat i educació de l’AMB, i en Sergi Ventura, estudiant de doctorat d’URBAG (Sostenipra, ICTA-UAB). En aquesta sessió, en Marc Prohom va introduir el monitoratge de canvi climàtic fet servir des del Servei Meteorològic així com els llindars d’avisos per alertar a la població. A continuació, en Sergi Ventura va exposar les projeccions de canvi climàtic dutes a terme des d’URBAG i les estratègies de mitigació de calor proposades. Finalment, na Ana Romero va introduir alguns plans d’adaptació duts a terme a l’AMB així com un índex de vulnerabilitat al canvi climàtic.
Aquesta jornada va interessar als mitjans de comunicació i Catalunya Ràdio en va fer ressò al llarg del diumenge 26 de maig a la secció “El suplement”.
Si esteu interessats en escoltar el seminari, visualitzeu el vídeo a continuació:
Resum de l’estudi al qual es fa referència (versió preprint):
Català:
Es necessita una comprensió més profunda de com el canvi climàtic afectarà les àrees urbanes perquè més de la meitat de la població mundial es concentra a les ciutats. En aquest sentit, nosaltres hem simulat els episodis recents d’onada de calor a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb condicions climàtiques futures fins a l’any 2100 utilitzant el mètode de “downscaling dinàmic” de Pseudo Escalfament Global (PGW). Primer, hem determinat tots els períodes d’onada de calor que van ocórrer a l’AMB durant els últims 30 anys (1991-2020) i els hem simulat utilitzant el model de predicció meteorològica i investigació (WRF) d’alta resolució, acoblat amb les parametrizacions urbanes BEP+BEM. Després, aquests períodes històrics d’onada de calor es simulen sota les condicions de mitjans de segle (2041-2070) i finals de segle (2071-2100) segons l’escenari de forçament radiatiu CMIP6 SSP370, en el qual es preveu que les emissions de CO2 gairebé es duplicaran respecte als nivells actuals per l’any 2100. Es pot esperar que la intensitat de les onades de calor augmenti en 2.5°C i 4.2°C en els períodes de mitjans i finals de segle, respectivament. Les anomalies de temperatura més altes (diferències respecte a la temperatura mitjana) estan relacionades amb patrons sinòptics estacionaris i estables (SS), que també es preveu que augmentin més en freqüència i intensitat. El patró més càlid (SS) té anomalies positives a les zones costaneres, mentre que el segon patró més càlid (dinàmic, advectiu i ondulat, DAU) té anomalies positives a les zones interiors. Els canvis esperats també varien segons el patró, amb diferències més grans a les àrees urbanes en el patró SS. Els resultats mostren que l’altura geopotencial a 500 hPa podria augmentar fins a 100 metres geopotencials (gpm) a finals de segle, arribant a valors de fins a 6050 gpm, el que indica canvis en els efectes termodinàmics i dinàmics, resultant en episodis d’onada de calor potencialment més càlids. Els resultats obtinguts poden ajudar a comprendre els canvis esperats per a aquest segle, cosa que podria ajudar a dissenyar estratègies de mitigació de calor, especialment per a les àrees més sensibles, així com a introduir mesures de precaució en cas de futures onades de calor.
Increment de temperatures esperat a l’AMB a mitjans i finals de segle sota l’escenari de conflictes regionals SSP370.