Vés al contingut principal Vés a la navegació principal Vés a la navegació de la pàgina Vés al peu de pàgina

URBAG als mitjans de comunicació

27 April 2020

Gara Villalba ha mantingut una conversa amb el mitjà digital TOT Barcelona parlant de l’impacte que està tenint el confinament en la contaminació atmosfèrica. La investigadora exposa com cap dels escenaris previstos de futur preveia reduccions de contaminació com les que estem vivint durant el confinament. Així, aquest escenari únic és una oportunitat d’aprenentatge que cal aprofitar.

Villalba i l’investigador Xavier Giménez de la UB exposen algunes d’aquests aprenentatges. D’entrada aquests dies de confinament poden servir com a referència per saber fins on es pot arribar en la reducció d’emissions en una ciutat com Barcelona. En particular ens aproxima a l’impacte que podria tenir sobre la contaminació atmosfèrica l’electrificació del transport. I ens serveix també per avaluar polítiques actuals com la Zona de Baixes Emissions i veure que aquesta té un impacte molt reduït.

De manera molt important, també ens mostra l’impacte que pot tenir el teletreball i com aquest confinament pot ajudar a trencar amb la cultura del presencialisme laboral i així disminuir la quantitat de desplaçaments i les seves conseqüents emissions. Finalment, la professora Gara Villalba també exposa com la situació de la pandèmia ens alerta sobre la necessitat de tenir una major sobirania alimentaria, actualment només un 5% del consum de productes frescos de l’Àrea Metropolitana de Barcelona és produït localment.