Vés al contingut principal Vés a la navegació principal Vés a la navegació de la pàgina Vés al peu de pàgina

Gara Villalba és entrevistada a “En directe a Ràdio 4”

8 April 2021

Aquest dimecres 7 d’abril, la doctora Gara Villalba ha estat entrevistada al programa “En directe a Ràdio 4”, coordinat per Josep Cabayol. L’efecte d’illa de calor ha estat el principal tema de conversa.

Villalba ha explicat que l’efecte d’illa de calor pot provocar diferències de fins a 10°C a les nits d’hivern entre els nuclis urbans i la perifèria. Aquesta diferència ve provocada per l’emmagatzematge de la radiació solar rebuda durant tot el dia pels materials de construcció, com ara asfalt o els propis edificis, que durant la nit s’allibera lentament.

Per reduir aquest efecte, una estratègia “low cost” seria pintar les terrasses dels edificis de color blanc. Això incrementaria l’albedo i, per tant, part de la radiació incident per aquests sostres seria reflectida directament a l’atmosfera. D’aquesta manera, es podria reduir la temperatura dels nuclis urbans fins a 2.5°C en situacions d’onada de calor, quelcom que afavoriria a la reducció del consum d’aires acondicionats.

S’ha comentat la preocupació per les onades de calor, que són cada vegada més intenses i freqüents (4-5 anuals). Aquests períodes afecten més dràsticament a la població durant els mesos d’estiu, en contraposició de l’efecte d’illa de calor que és més local i més intens a les nits d’hivern.

URBAG està treballant amb el PDU en la proposta d’elaboració d’eixos verds, una altra estratègia de mitigació de l’efecte d’illa de calor i renaturalització de l’àrea metropolitana de Barcelona. Per això, està previst un procés participatiu on tothom està convidat a participar el dia 6 de maig, de 9:30 a 12:30h, hora local.

Escolta l’entrevista completa aquí