Vés al contingut principal Vés a la navegació principal Vés a la navegació de la pàgina Vés al peu de pàgina

Gara Villalba participa com a ponent a la Jornada de Balanç de la Declaració d’Emergència Climàtica

13 April 2023

La Gara Villalba va participar com a ponent el passat 28 de març de 2023 a la Jornada de Balanç de la Declaració d’Emergència Climàtica.

El 15 de gener de 2020 Barcelona va declarar l’emergència climàtica. En aquesta declaració es van fixar diverses accions per aplicar abans de 2030. El balanç presenta un 30% de les accions plantejades com a ja finalitzades, mentre que un 66% estan en execució i el 4% restant encara no s’han iniciat. Aquestes accions tenen quatre objectius principals:

-Mitigació: la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 50% respecte a 1992, així com ser neutres en carboni el 2050.

-Adaptació: l’adaptació de les infraestructures al canvi climàtic, com ara incrementant la superfície verda per habitant. També es pretén  reduir el consum d’aigua potable domèstica per habitant a un valor inferior a 100 l/hab/dia.

-Justícia climàtica: incrementar fins al 100% el finançament net i evitar que ningú es quedi en situació de pobresa energètica.

-Impuls a l’acció ciutadana: es disposarà d’1M€/any en subvencions per a projectes ciutadans relacionats amb el canvi climàtic.

Pots trobar tota la informació referent al balanç de 2023 de la Declaració d’Emergència Climàtica aquí.

Gara Villalba va participar en les càpsules climàtiques acompanyada d’Enric Tello (catedràtic del departament d’Història Econòmica de la UB) i de Xavi Matilla (arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona), on hi va presentar els estudis duts a terme a URBAG sobre metabolisme urbà. Segons dades de l’Observatori de l’energia (Ajuntament de Barcelona), el 26% de les emissions de CO₂ provenen del transport, seguit del 24% provinent del sector domèstic, 20% de comerços i serveis, 11% de tractament de residus, 10% del port i aeroport i 9% del sector industrial.

Gara Villalba va demostrar que, a més dels orígens mencionats anteriorment, cal destacar la importància de les emissions generades pel cultiu d’aliments (1.5 tones CO₂e/càpita segons l’Ajuntament de Barcelona i 3 tones CO₂e/càpita segons Hillman et al., 2010).  Villalba va destacar la importància d’optimitzar els recursos i reduir la petjada de carboni, mitjançant la recircularitat dels nutrients com ara el fòsfor (P), el qual podria ser aprofitat de les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR).  

Si estàs interessat/ada en la presentació, clica aquí.