Vés al contingut principal Vés a la navegació principal Vés a la navegació de la pàgina Vés al peu de pàgina

Impactes de les infraestructures verdes urbanes en la qualitat de l’aire

28 March 2023

 

Des del grup URBAG s’ha preparat un breu resum de l’estat de l’art i consideracions per l’Àrea Metropolitana de Barcelona sobre els impactes de les infraestructures verdes urbanes en la qualitat de l’aire. A continuació, es descriuen alguns dels punts que es tracten en aquest document:

-Es calcula que la contaminació de l’aire genera 467.000 morts prematures l’any. En el cas de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, aquesta contaminació ve originada principalment pel transport i mobilitat (especialment pel vehicle privat), però també per la calefacció i la refrigeració d’edificis.

-La vegetació ens ajuda a millorar la qualitat de l’aire de forma directa i  indirecta. Algunes causes d’efecte directe són la intercepció i descomposició de compostos mitjançant els seus estomes, la deposició dels contaminants sobre el fullatge i la pertorbació que genera sobre el flux de vent. D’altra banda, també hi ha efectes indirectes fruit de la mitigació de calor, com ara la reducció de les reaccions fotoquímiques que formen l’ozó o la reducció de la contaminació generada per refrigeració deguda a l’aire condicionat.

-Alguns estudis apunten que també existeixen alguns factors negatius generats per l’increment de la vegetació, com ara la reducció de la dispersió de contaminants a causa de l’alteració de les brises naturals o l’augment del pol·len i, per tant, d’al·lèrgies en la població.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona és una de les metròpolis més grans d’Europa, amb més de tres milions d’habitants. Barcelona, la seva capital, registra uns dels valors més elevats de contaminació d’Europa, específicament en partícules (PM2.5 i PM10) i NO2. Aquest fet ressalta la necessitat d’afegir més zones verdes tenint sempre en compte els efectes positius i negatius que aquestes poden provocar a l’aire i a la població. 

A continuació podeu llegir el document complet:

GV_infra_verde_qualitat_aire

 Si esteu interessats en descarregar el document en format pdf, seguiu el següent enllaç.