Vés al contingut principal Vés a la navegació principal Vés a la navegació de la pàgina Vés al peu de pàgina

Bojos per la ciència 2023

2 March 2023

URBAG ha participat per tercer any consecutiu en el programa Bojos per la Ciència de la Fundació Catalunya-La Pedrera. On conjuntament amb el Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB imparteixen el programa Bojos per la Terra. Durant 13 sessions teoricopràctiques que tenen lloc els dissabtes al matí, els estudiants coneixen ben de prop la recerca en les àrees aplicades en les ciències i tecnologies ambientals.

A la sessió del passat dissabte 25 de febrer, sota el nom de ‘Saps què respires?’, van participar -hi 16 estudiants de primer de batxillerat de Catalunya on, durant la primera part de la sessió ,van veure què és la crisi climàtica, quins són els gasos components de l’atmosfera i, d’aquests, quins son els anomenats Gasos d’Efecte Hivernacle i els anomenats contaminants, les seves fonts d’emissió, efectes sobre la salut i límits que hi ha a la legislació actual. També van poder practicar amb dades reals obtingudes de les estacions de mesura de la Xarxa de Vigilància i Previsió de Contaminació Atmosfèrica (XVPCA).

En una segona part de la sessió han pogut, a més, aprendre quines són les tècniques més utilitzades per mesurar concentracions i fluxos dels gasos d’efecte hivernacle, entenent les diferències entre ambdós conceptes. Els estudiants han après a analitzar diferents gràfics de concentracions de gasos i han conegut els fluxos que es produeixen a la nostra zona.

Finalment, els estudiants han pogut realitzar un experiment amb una càmera de gasos i un analitzador de gasos d’efecte hivernacle per determinar els fluxos de respiració i fotosíntesi d’unes plantes de forma didàctica i amb rigor científic.

Esperem tornar-vos a veure aviat!

Ricard Segura duent a terme la presentació pels estudiants de batxillerat